Барбара Беррі: Шанель інтер'єрного дизайну

Коко Шанель якось сказала, що «жінку, одягнену в світле, важко привести в поганий настрій». Кілька десятиліть потому той самий принцип, лише перекладений на інтер'єри, знаходимо у Барбари Беррі, дизайнерки, яку часто порівнюють із легендарною Коко. У світлих, залитих сонцем інтер'єрах Барбари практично неможливо прийти у поганий настрій, це правда.

Улюблениця голлівудських зірок «зі стажем» і американських політиків першої величини, Беррі й справді стилістично схожа на Шанель. Тільки не на Коко-революціонерку, що шокувала поважну публіку, а на Коко-законодавицю стилю, арбітра смаку.
Інтер'єри Беррі ніколи не «рвуть очей». Пам'ятаєте у Шанель: «зайва оригінальність може призвести до маскараду». Так і тут: гармонійні, плавні форми, м'які відтінки.

Улюблена форма Барбари Беррі — овал. М'яка геометрія, що несе вмиротворення. Форма перлів і форма, близька людському тілу: долоні, обличчю, жіночим грудям, очам...
А коли в м'яку геометрію вриваються зухвалі прямі, народжуються шедеври на зразок Oval X-Back Side Chair (лінк або картинка) — стільців із воістину всесвітньою популярністю.

Кольори в арсеналі Беррі теж переважно м'які, елеґантні. Це кольори її улюбленої Каліфорнії, напоєної океанічним бризом та особливим світлом, що сяє з-за гір. Світлий пісок, приглушений мигдаль, морська хвиля на заході сонця, слонова кістка, м'який рожевий і ніжний блакитний, всі відтінки сірого й срібла, мерехтливий перламутр. Ну і, звичайно ж, класичне (знову відсилання до Шанель) поєднання чорного — з білим.

Інтер'єри Barbara Berry дуже жіночні, при цьому в них комфортно почуваються чоловіки. В одному зі своїх інтерв'ю Барбара зізнавалася: «Жінки мені багато разів говорили: ваші дизайнерські меблі вибрав і купив мій чоловік, але мені вони теж подобаються». Правда ж, теж нагадує історію з Шанель? Адже Chanel, чи то парфуми, чи то одяг, аксесуари або прикраси, — це те, що чоловіки завжди з задоволенням дарують жінкам.

 

І ще одна важлива паралель зі стилем Шанель. Дві цитати з Коко: «Розкіш має бути зручна, інакше це ніяка не розкіш», «Розкіш — це коли виворіт так само гарний, як і лицьова сторона» — так само застосовні і до творінь Барбари Беррі. Вірна каліфорнійському шикові, дизайнерка створює інтер'єри не просто розкішні, але вкрай утилітарні, в них зручно й затишно. І, звичайно ж, їхній зворотній бік так само досконалий, а якість незаперечна.

Барбара Беррі працює з багатьма видатними інтер'єрними брендами. Та, певно, найвищого розквіту її манера досягає в колекціях для Baker, Henredon і McGuire. Все це можна знайти в салонах Decoroom, так само як килими Барбари Беррі для Tufenkian і її ж світильники для Visual Comfort & Co.

У інтер'єрах Беррі немає зайвого прикрашання, що дозволяє їм бути не просто елеґантними, але й позачасовими. Її стиль водночас класичний і сучасний, її інтер'єри — це історії про людей, що цінують внутрішню гармонію так само, як і зовнішню, вміють любити і насолоджуватися кожною миттю життя, осяяного сонячним промінням. «Суть моєї роботи — створювати комфортне життєве середовище, природне і прекрасне, як світло сонця», — говорить дизайнерка. І в цій роботі вона воістину одна з найвидатніших.